Archief

Herdenking 3 mei 2023

3 mei 2023 , een bijzondere herdenking.

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de april mei staking was. Landelijk is er veel aandacht aan besteed. BNN-VARA maakte een driedelige documentaire over. Jan Cees ter Brugge, een van de bevlogen redacteuren die meewerkte aan deze documentaire was vorig jaar al aanwezig om opnames te maken. Dit jaar hebben we hem uitgenodigd een toespraak te houden.

In zijn rede sprak hij over de april mei staking, hij vertelde dat hij met zijn onderzoek begonnen is met het boek van Truus de Witte. Dat maakte veel indruk. Hij is vervolgens naar Appelbergen gereden en schreef onderstaande:

Jan Cees vertelde daarna over de verhalen van de gesneuvelden waarvan de namen op het monument staan. Hij maakte het heel persoonlijk. En dat maakte indruk.

Ook de leerlingen van de Quintus School in Glimmen, die het monument geadopteerd hebben waren aanwezig. Noor Boerema schreef ook een prachtig gedicht.

Klaske de Wal was er ook om te spreken. Klaske haar opa is Sibbele de Wal. Een van de 16 van Trimunt. Een plek waar de april-meistaking heel veel sporen heeft nagelaten.

Klaske schreef een prachtig gedicht als eerbetoon aan haar opa. Hieronder is de tekst van het gedicht verwerkt in een prachtig lied.

Foto’s

Herdenking 3 mei 2022

Na twee jaren van coronabeperkingen konden we dit jaar weer een herdenking houden zoals we het gewend zijn. De afgelopen twee jaren stond het bestuur slechts met enkele familieleden van de slachtoffers bij het monument. Het voelt goed dat er weer veel mensen aanwezig waren bij de herdenking en dat we de herdenking konden invullen zoals we dat het liefste doen. Zelfs vanuit Canada waren familieleden van een van slachtoffers aanwezig.

Rond 14.00 uur liep het gezelschap onder begeleiding van de tamboers van de Gruno’s Postharmonie naar het monument, waar de militairen van het Korps Nationale Reserve (Natres) stonden. Johan Postema (voorzitter) opende de herdenking bij het monument. Na de opening werd een gedicht voorgelezen door Hidde Reininga van de Quintusschool. Het mooie gedicht was door Hidde zelf geschreven. 

Dit jaar sprak Anna van der Molen van het Oorlogs- en Verzet Centrum Groningen de herdenkingsrede uit. In haar rede legde Anna op een passende manier de link tussen de tweede wereldoorlog en actuele situatie met de oorlog in Oekraïne. Ze deed dit door de beelden persoonlijk te maken door verhalen van slachtoffers van de april-/meistaking te vertellen, gevolgd door vergelijkbare verhalen uit het heden in Oekraïne.

Willemijn Kamps van het Maartenscollege te Haren las het gedicht “34 Namen in Appelbergen” van Arjen Boswijk voor.

De namen van de slachtoffers werden dit jaar voorgelezen door Gerrit en Johan Assies als vertegenwoordigers van de nabestaanden van de slachtoffers van de april-/meistaking. Na het voorlezen van de namen werd een minuut stilte in acht genomen.

Er werden bloemstukken gelegd namens de nabestaanden, verschillende betrokken organisaties, het bestuur van de stichting en door leerlingen van de Quintusschool. De kranslegging werd afgesloten door de leerlingen van de Quintesschool die 34 witte anjers rond het monument legden.

Na de afsluiting werd een ieder uitgenodigd voor een rondgang langs het monument voor een laatste groet.