Het monument

Het monument voor de slachtoffers van de April-Meistaking 1943 is opgericht ter nagedachtenis aan de 34 Nederlanders die door de bezetter zijn omgebracht en in dit veengebied zijn begraven in massagraven.

Het initiatief voor plaatsing van een monument kwam vanuit de Werkgroep Appèlbergen.
De onthulling van het monument vond plaatst op 3 mei 2004 door burgemeester A. Gerritsen van Haren. Dit onder grote belangstelling van nabestaanden en familieleden.

Uitgebreide informatie is ook te vinden op de volgende website:
https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken/850/glimmen-monument-slachtoffers-meistaking-1943

Ontwerp

Het monument is ontworpen door Paul Engberts. Hij heeft hiervoor een uit de Drentse aarde gehaalde kei gebruikt. Deze grote Drentse zwerfsteen wordt als het ware uit het veen opgetild, zo gezegd ‘uit de grond tevoorschijn gehaald’. Hiermee worden de namen van de slachtoffers letterlijk uit het veenmoeras gehaald. De gedenksteen is geplaatst op een aantal kleinere keien. Op het monument zijn twee bronzen plaquettes aangebracht met daarop de namen van de 34 oorlogsslachtoffers. Het is een sober monument, passend bij de gebeurtenissen en bij de omgeving. Het monument is 1 meter 10 hoog, 70 centimeter breed en 50 centimeter diep.

Op beide platen staat bovenaan ‘Omgebracht tijdens de Meistaking 1943‘.
Op de linkerplaat staat onderaan ‘Zij liggen in dit veenmoeras begraven, maar zijn nooit gevonden‘.
De tekst onderaan op de rechterplaat is ‘Bij deze plek zijn zij in november/december 1945 teruggevonden en elders herbegraven‘.

Van de 34 slachtoffers zijn 19 in 1945 gevonden en elders herbegraven.
De andere vermisten zijn weliswaar niet gevonden, ze zijn wel terecht. Het monument vertelt dat ‘de dumpplek’ een begraafplaats is geworden, waar de vermisten worden herdacht.

Adoptie

Het monument is geadopteerd door de Quintusschool Glimmen. Leerkrachten en leerlingen van groep 7/8 van deze basisschool zijn jaarlijks aanwezig bij de herdenking en leggen bloemen bij het monument.

Bronnen:
Mevr. T. de Witte van Werkgroep Appèlbergen
Gemeente Haren, tegenwoordig gemeente Groningen
Mevr. E. Postema

https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken/850/glimmen-monument-slachtoffers-meistaking-1943
https://paviljoenappelbergen.nl/monument/