Herdenking 3 mei 2023

3 mei 2023 , een bijzondere herdenking.

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de april mei staking was. Landelijk is er veel aandacht aan besteed. BNN-VARA maakte een driedelige documentaire over. Jan Cees ter Brugge, een van de bevlogen redacteuren die meewerkte aan deze documentaire was vorig jaar al aanwezig om opnames te maken. Dit jaar hebben we hem uitgenodigd een toespraak te houden.

In zijn rede sprak hij over de april mei staking, hij vertelde dat hij met zijn onderzoek begonnen is met het boek van Truus de Witte. Dat maakte veel indruk. Hij is vervolgens naar Appelbergen gereden en schreef onderstaande:

Jan Cees vertelde daarna over de verhalen van de gesneuvelden waarvan de namen op het monument staan. Hij maakte het heel persoonlijk. En dat maakte indruk.

Ook de leerlingen van de Quintus School in Glimmen, die het monument geadopteerd hebben waren aanwezig. Noor Boerema schreef ook een prachtig gedicht.

Klaske de Wal was er ook om te spreken. Klaske haar opa is Sibbele de Wal. Een van de 16 van Trimunt. Een plek waar de april-meistaking heel veel sporen heeft nagelaten.

Klaske schreef een prachtig gedicht als eerbetoon aan haar opa. Hieronder is de tekst van het gedicht verwerkt in een prachtig lied.