Herdenking 3 mei 2019

Op 3 mei 2019 vond wederom de jaarlijkse herdenking plaats in Appèlbergen.

Voor het volledige programma van deze herdenking klik hier. Hieronder lichten we enkele onderdelen uit van het programma.

De stille tocht naar het monument vanaf het paviljoen begon om 14.00 uur, geleid door twee tamboers. De herdenking werd geopend door Johan Postema, voorzitter van de Stichting 3 mei Comité Herdenking Slachtoffers April-Meistaking Appèlbergen. Tussen de verschillende toespraken door zorgde het Vocaal Ensemble Roden onder leiding van Viola Land voor een mooie muzikale bijdrage. Een leerling van de Quintus school las een eigen geschreven gedicht voor. De herdenkingsrede werd dit jaar voorgedragen door de bekende historicus en journalist Ad van Liempt. Een mooie rede en heel bijzonder dat hij dit voor ons wilde komen doen.

Vervolgens werd een toespraak gehouden door familie van de slachtoffers. Deze tekst, met de titel ‘Barbarij’, was geschreven door Olchert Hartholt en werd voorgelezen door zijn kleindochter Ingeborg Martens. Daarna werd een gedicht voorgelezen door Philip Broeksma (wethouder gemeente Groningen). Dit gedicht is van Arjen Boswijk en is genoemd ‘Vierendertig namen in Appèlbergen’.

Daarna werden de 34 namen van de slachtoffers opgenoemd door Sita Martens en Elbert de Jong. Hierna volgde de 1e kranslegging en na het “Geef acht” en Taptoe volgend 1 minuut stilte en werd het Wilhelmus gespeeld. De krans bij de V-boom werd gelegd door Luit Thoma.

Onze dank gaat uit naar al deze sprekers en het Vocaal Ensemble. Daarnaast bedanken wij alle vrijwilligers, waaronder de twee Tamboers van Gruno’s Post harmonie, de mannen van de Natres, de bond van Wapenbroeders, de heer F. Valkema, de dames van het Rode Kruis en de leerlingen van de Quintus school. Tevens de gemeente Haren, Westerkwartier en Groningen.

Het is bijzonder en waardevol dat het ook dit jaar weer mogelijk was om deze herdenking te realiseren.

Foto’s Bente Postema